Domein Pietersheim.

Breng een bezoek aan het voormalig prinselijk landgoed Pietersheim. Gelegen langs het Nationaal Park “Hoge Kempen” heeft het domein vele recreatieve en educatieve mogelijkheden.

Het prachtige kasteelpark (80ha), tot 1971 eigendom van de familie de Merode, is het centrale gedeelte van de vroegere heerlijkheid Pietersheim. De mooie dreven en de historische slotgrachten zijn erg waardevolle getuigen van een uitzonderlijk verleden

.

1. Burchtruïne
Op een verhoogde terp, te midden van de verdedigingsgrachten staan de ruïnes van de ringvormige 12de eeuwse waterburcht als stille getuigen van de roemrijke veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot zijn slechts enkele overblijfselen bewaard gebleven, zoals een gedeelte van de circulaire weermuren, de Romaanse toegangspoort en de bouwvallige slotkapel.
In het voorjaar van 2010 wordt de burcht terug in haar glorie hersteld. De lange renovatiewerken zijn dan achter de rug en zal de burchtruïne dienen als uitvalsbasis voor het Nat. Park “Hoge Kempen” en wordt heringericht als museum. Je snuift er het rijke verleden op van Pietersheim maar natuurbeleving staat centraal. Voor scholen (5-jarige kleuters t/m leerlingen van de 1ste graad Middelbaar Onderwijs) worden lespakketten uitgewerkt en zijn rondleidingen mogelijk met gids. Meer info betreffende de opening : 089/71.21.20.

2. Hotel-restaurant “Slot Pietersheim”.
Lanaken staat voor “Lekker”. Ook in hotel-restaurant “Slot Pietersheim” kunt u heerlijk tafelen. Even genieten van het mooie uitzicht kan op het nabijgelegen terras. U wenst enkele nachten te verblijven in Lanaken dan is het hotel de ideale gelegenheid om het prinselijk verleden terug op te snuiven.
Inl. 089/73.93.93.

3. Nationaal Park “Hoge Kempen”.
Bijna 6.000ha aaneengesloten natuur, dat is het Nationaal Park “Hoge Kempen”. Pietersheim is één van de 5 locale toegangspoorten van dit uitgestrekt bos en vertrekken er diverse wandelingen. Die geven trouwens aansluiting op andere wandelroutes waardoor je al snel marathonwandelingen kunt maken van circa 100km. Op het secretariaat en Fietsinrijpunt zijn er wandelkaarten te koop aan 2€ per stuk. Je kunt er ook wandeling ondernemen onder leiding van een Ranger. Die vertelt je meer over de fauna en flora van het park.

KINDERBOERDERIJ PIETERSHEIM

Op de rand van domein Pietersheim bevindt zich de kinderboerderij. Reeds jaren is de kinderboerderij één van de leukste dagattracties in Limburg. De kinderboerderij biedt een combinatie van educatieve en recreatieve mogelijkheden. Let op : De algemene toegang is gratis!!!

1. RECREATIEF

1.1. Speeltuin.

De prachtige houten speeltuin geeft speelruimte voor ongeveer 300 kinderen en werd in 2009 volledig gerenoveerd.  Naast de traditionele toestellen biedt de speeltuin ook speelplezier aan kinderen met een handicap. Een pad slingert doorheen de speeltuin waardoor diverse speeltuigen makkelijk bereikbaar zijn voor kinderen met een handicap. Tijdens warme zomerdagen biedt de waterpartij de nodige afkoeling.  Ouders kunnen geamuseerd toekijken naar hun kinderen vanuit het nabijgelegen terras. De speeltuin voldoet aan de Europese veiligheidsrichtlijnen. Veilig dus !!! - TOEGANG GRATIS

1.2. Boerderijdieren.
Gezellig kuieren tussen de vele boerderijdieren, een belevenis voor elk kind. In de knuffelweide zijn er schaapjes en geiten die op bepaalde tijdstippen voorzichtig geknuffeld mogen worden. Verder vind je op de kinderboerderij ook koeien, kippen, konijnen, volièrevogels, eenden, ganzen, herten en ezels. Verschiet niet van het grote Belgische boerenpaard Libelle en D-pony Tim.
De algemene toegang tot de kinderboerderij is geheel gratis!!!

1.3. Het Huis van Lotte & Giel.
In 2009 werd ook het Huis van Lotte & Giel geopend op de kinderboerderij. In deze educatieve kleinveestal vind je meer dan 20 inheemse kippen- en konijnenrassen. Haan Giel en konijn Lotte geven via kleurrijke infopanelen en interactieve spelen meer info over hun virendjes en vriendinnetjes. Onder begeleiding kun je zelfs een konijn vastpakken.

1.4. Huifkartocht.
Waan U even in de Far West want na reservatie kunnen groepen van ongeveer 30 kinderen een huifkartocht maken. Een Belgische boerenknol en huifkar brengen u langs de mooiste plekjes van Pietersheim.
Duur : ongeveer 30min.
Prijs : 2,50€ per persoon met een minimum van 50€ per groep.
Vooraf reserveren is noodzakelijk.

1.5. Kaboutertocht.
Voor de kleintjes is de kaboutertocht uiteraard een unieke ervaring. Kaboutertjes wijzen de weg en hebben een 10-tal toffe natuuropdrachtjes voor de kinderen in petto, bvb. rol je op als een egel of
sta op één been zoals een reiger… Even uitrusten kan aan het kabouterhuisje. Met een kaboutermuts wordt alles veel echter. Prijs : 4€ per stuk.

Let op : Binnenkort worden er vernieuwingswerken uitgevoerd aan de kaboutertocht en wordt deze nog meer spannend!!

 

1.6. Cafétaria.
Even uitpuffen kan in het cafétaria met ruim terras. Zowel voor een drankje, een kleine hap als voor een gastronomische maaltijd kunt in het cafétaria terecht. Uitbater Traiteur Jaco staat garant voor een heerlijk drankje of maaltijd. Voor scholen/groepen werden speciale, kindvriendelijke menuutjes uitgewerkt.
Voor info : Tel. 089/72.14.61

 

2. EDUCATIEF

2.1. NATUUREDUCATIE

· Begeleide wandelingen.
Onder begeleiding maken de kinderen een seizoensgerichte natuurwandeling (herfst, lente en winter) in het voormalig prinselijk domein Pietersheim. Spelletjes, leuke opdrachten i.v.m. de aanpassingen van dieren en planten, een werkboekje behoren allemaal tot de mogelijkheden.
* Herfstwandeling : van 1 oktober tot 1 november.
* Lentewandeling : van 15 april tot 1 juni.
* Winterwandeling : van 1 december tot 1 maart.

· Winterles Tijdens een rondleiding op de boerderij leren de kinderen over de aanpassingen van de dieren tijdens de winter. Daarna maken ze zelf een pindahuisje en bekijken leuke dia’s. Hmm, lekker binnen…
Periode : van 1 december tot 1 maart.
Leeftijd : Wandelingen : 5-jarige kleuters tot en met 6de leerjaar.
Winterles : 5-jarige kleuters tot en met 2de leerjaar.

· Pizza à la champignonnes.
Oktober is uiteraard paddestoelenmaand. Domein Pietersheim mag trots zijn op diverse soorten. Allereerst gaan de kinderen op zoek naar de geheimzinnige vruchtlichamen op het domein. Vooral wordt de nadruk gelegd op het nut van paddestoelen en zijn naamkaartjes bijkomstig. Na grondig onderzoek en spelletjes wordt het klaslokaal terug opgezocht om er “pizza à la champignonnes” te bereiden.
Leeftijd : 1ste, 2de en 3de leerjaar.
Periode : van 1 oktober tot 1 november.

· Ecoshampoo van brandnetels.
Onbekend maakt onbemind… Maar wist je dat je van brandnetels heel goede shampoo kan maken. Het bezit zelfs geneeskracht voor slap haar. Gewapend met speciale handschoenen gaan we brandnetels plukken, bestuderen en daarna… shampoo maken die biologisch afbreekbaar is. Het zelf gemaakt etiket maakt alles nog veel echter.
Leeftijd : 5de en 6de leerjaar.
Periode : van 1 mei tot 10 juni.

 

· Kriebelbeestjesles.
Maak kennis met de wondere wereld van de insecten : Wormen, spinnen, duizendpoten… Volwassenen gruwelen er soms van maar voor kinderen gaat een wereld open. De diertjes worden aan de hand van een vragenlijst geobserveerd.
Leeftijd : 3de en 4de leerjaar.
Periode : van 1/10tot 15/11 en van 15/4 tot 30/6.

· Op indianentocht.
Indianen waren grote natuurvrienden. Ze vereerden de zon , het water, de planten en de dieren. Op de kinderboerderij gaan we terug de tijd in en ondernemen we een indianentocht. We krijgen een indianenpakje aan en komen samen aan een echte totempaal. Via allerlei natuurspelen (touwen- en camouflagetocht, ecologisch web, bomenonderzoek) proberen we om één met de natuur te worden. Vele elementen rond “earth education” werden hierin verwerkt.
Leeftijd : 5de en 6de leerjaar.
Periode : 15 april tot 30 juni.

· Met de muizen mee
Nieuw op Kinderboerderij Pietersheim ... een toffe les over muizen!!! Wie heeft er nu nog schrik van een muis? Integendeel, het zijn leuke, grappige beestjes. Vooraf worden muizenvalletjes geplaatst. Natuurlijk blijven de beestjes leven, ze worden alleen maar even "gevangen" gezet. De kinderen kunnen aan de hand van vindpaaltjes de muizenvallen zoeken in de bosrijke omgeving van Pietersheim. De gevangen muizen worden daarna geobserveerd. Ook wordt op zoek gegaan naar sporen van de diertjes. Nadien staat een vergelijking van het gebit van de muis met een gebit van ... de mens op het programma. Natuurlijk worden de muizen op hun vindplaats weer terug gezet.
Leeftijd: 2de graad Lager onderwijs
Periode: maart-juni

· Braakballen pluizen
Hoe leven uilen? Wat eten ze? Aan de hand van braakballen ontdekken de kinderen het menu van deze geheimzinnige vogels. Botjes, veertjes... welke was zijn prooi? Je komt het te weten door braakballen uit te pluizen. Spannend!
Leeftijd: 3de graad Lager onderwijs
Periode: van december tot april

· Sterke verhalen in het bos
Een natuurgids vertelt wonderlijke verhalen over het bos waardoor de kleuters het op een andere manier ontdekken. Is het bos jarig? Dan maken de kinderen een feestelijke versiering. En na een praatje met de bomen worden de kleuters alweer een stukje wijzer??!!
Leeftijd: 5-jarige kleuters
Periode: oktober, april, mei, juni

· Het leven in en rond de vijvers
Tijdens dit project doen de kinderen op een speelse manier aan natuurbeleving. Aan de hand van leuke opdrachten maken ze kennis met de waterplanten- en diertjes. Ook de helderheid, geur, temperatuur, beweging en waterkwaliteit komen ruim aan bod.
Leeftijd: 3de graad lager Onderwijs, 1ste graad Middelbaar Onderwijs
Periode: van april tot juni

· (F)luisterwandeling
Onder begeleiding van een natuurgids proberen de kinderen diverse geluiden te onderscheiden. Op verschillende locaties wordt het geluid gemeten met decibelmeter. Met een stethoscoop wordt niet alleen de hartslag geluisterd mar ook naar de sapstroom van de bomen. Even weg van de drukte... even lekker rustig!!
Leeftijd: 6de leerjaar, 1ste graad Middelbaar onderwijs - Periode: Altijd (bij voorkeur voor- of najaar, zomer)

· Op speurtocht langs de Grensmaas
De Hochter Bampd is een uniek natuurreservaat langs de Maas. Gallowayrunderen en Konikspaarden zorgen er voor een natuurlijk beheer. Stichting De Ark werkte een veldles uit over dit waardevol stukje natuurgebied. De leerlingen kunnen wilde paarden en runderen observeren, kleine beestjes en vogels bekijken, bodemmonsters nemen enz… Deze veldwerkles wordt door een natuurgids begeleid. Maar aan de hand van een handleiding met educatief materiaal kan deze les ook door de eigen leerkracht begeleid worden.
Huurprijs didactisch materiaal : 6€ per week.
Prijs leerlingenboekje : 1,25€ per stuk.
Handleiding leerkracht : 1,25€ per stuk.
Begeleiding door natuurgids : 40€ per groep (duurtijd : 2 uren)
Periode : Altijd behalve van 1 november tot juni.

· NIEUW! De donkere wereld van de pissebedden.
Je vindt ze onder grote stenen of stukken hout...de pissebedden. Hoe zien ze eruit? Hoe leven ze? Met een loepje worden de grijze beestjes grondig geobserveerd. Via proefjes wordt hun levenswijze bestudeerd.
Leeftijd: 2de leerjaar - Periode: van april tot juni.

· NIEUW! Heks Fluitekruid
Heks Fluitekruid is het noorden kwijt. Wat is er dan aan de hand? Dat lezen de kinderen in een geheimzinnige brief. Ze kunnen haar helpen door op zoek te gaan naar kruiden. Als afsluiting maken ze een geheimzinnig heksenbrouwsel.
Leeftijd: 3de leerjaar - Periode: van april tot juni.

 

· Flieder fladder met de vlinders mee.
Op een speelse manier worden de kinderen in contact gebracht met de wereld van de vlinders. Hoe ziet een vlinder eruit? Waar leven ze? Hoe is hun ontwikkeling.
Leeftijd: 6de leerjaar.
Periode: mei-juni, enkel voormiddag

· Boerensoep met balletjes.
Welke groenten bestaan er? Hoe zien ze eruit? Welke kleur hebben ze? Met als topper het maken van verse boerensoep met balletjes!!
Leeftijd: 5-jarige kleuters.
Periode: oktober-mei-juni.
·

Natuurgidsenwerking :
Om de grote stroom aan scholen op te vangen, schakelt de kinderboerderij ook natuurgidsen in. Op een speelse en vakkundige manier leiden zij kinderen rond in het prachtige Pietersheimbos. Alle seizoenen komen aan bod en naast een beetje natuurkennis staan vooral “natuurbeleving” op het programma.
Leeftijd : 5-jarige kleuters, 1ste, 2de, 3de graad lager onderwijs en 1ste graad middelbaar onderwijs.
Prijs : 1,90€ per kind met een minmum van 38€ per groep.
Periode : Altijd.

2.2. MILIEU-EDUCATIE

· Stop zure regen.
De laatste jaren worden we overspoeld door allerlei informatie over de milieuproblematiek. Ook de kinderboerderij pikt hierop in. Tijdens deze les bekijken de kinderen dia’s, doen ze zelf proefjes, voeren een milieudiscussie en maken zelf een echte button.
Periode : altijd (behalve van 1/7 tot en met 15/9)
Leeftijd : 5de en 6de leerjaar.

· Papierhierles.
De afvalberg wordt groter. Meer dan 30% van het afval bestaat uit karton en papier. Recycleren is dus de boodschap. Op de kinderboerderij kunnen kinderen zelf hun velletje papier maken.
Periode : altijd (behalve van 1/7 tot en met 30/9)
Leeftijd : 4de, 5de en 6de leerjaar.

· Rondleiding containerpark Lanaken.
Recycleren en sorteren zijn belangrijke begrippen binnen het leerplan. Hoe zit het met plastic, glazen flessen, rot hout, klein gevaarlijk afval? Tijdens de rondleiding op het containerpark kunnen de kinderen zelf een kijkje nemen…
Leeftijd : 4de, 5de en 6de leerjaar.
Periode : Altijd behalve van 1/7 tot 30/9 en niet op maandag en dinsdag.

2.3. BOERDERIJ-EDUCATIE.

· Kaas en boter maken (zuivel)
Nadat de rauwe boerenmelk gaat stremmen, maken de kinderen zelf boter en karnemelk. Daarna wordt de gestremde melk gesneden en plaatsen we de wrongel onder de kaaspers. Na het persen van de kaas wordt deze aan de klas bezorgd en na het rijpingsproces… smullen maar!!!
Leeftijd : 5-jarige kleuters en 1ste, 2de en 3de leerjaar.
Periode : Niet van 1/7 tot en met 30/9.

· Kaas en milkshake maken (zuivel)
Nadat de melk gaat stremmen, worden de kinderen in 4 groepjes verdeeld en maken ze zelf lekkere bananenmilkshake. De wrongel wordt gesneden en geperst. Een snoep- en proefles… want de milkshake wordt onmiddellijk geproefd maar de kaas pas na het rijpingsproces.
Leeftijd : 4de, 5de en 6de leerjaar.
Periode : Niet van 1/7 tot en met 30/9.

· Koekjes bakken (graan)
Alle kinderen eten graag koekjes maar beseffen meestal niet wat er allemaal aan vooraf gaat. In deze les wordt het hele proces aanschouwelijk voorgesteld en door de kinderen zelf uitgevoerd : Malen, zeven, deegbereiding, vorm geven, de oven in en klaar!!! En proeven maar…
Leeftijd : 5-jarige kleuters en 1ste, 2de en 3de leerjaar.
Periode: Niet van 1/7 tot en met 30/9
Tijdens de periode van St.-Nicolaas : Speculaas bakken.

· Brood bakken (graan)
Het principe is hetzelfde als bij koekjes bakken. Alleen wordt hier meer individueel gewerkt. Elke leerling maakt zijn eigen broodje. Terwijl de broodjes in de oven bakken, wordt de les herhaald aan de hand van een diareeks. Zijn de broodjes, raar van vorm, lekkerder???
Leeftijd : 4de, 5de en 6de leerjaar.
Periode : Niet van 1/7 tot en met 30/9.

· Van aardappel tot chips!
Kinderen leren over het ontwikkelingsproces van de aardappel maar nadien hun eigen zakje chips maken is natuurlijk nog veel plezanter. En dan smullen maar!!!
Leeftijd : 4de leerjaar.
Periode : van januari tot april - enkel voormiddag

· Appelsap maken.
De appel staat centraal in een les over fruit. Nadat de kinderen dia’s bekijken over de lange weg die een appel aflegt, wordt de vrucht grondig besproken. Daarna gaan de kinderen aan de slag, gewapend met mesjes en fruitpersen om appelsap te maken. Een dorst”lesser”…
Leeftijd : 5-jarige kleuters, 1ste, 2de en 3de leerjaar.
Periode : Niet van 1/7 tot en met 30/9.

· Observeren boerderijdieren.
Observeer zelf de dieren van de boerderij (boerenpaard, koeien, geiten, schapen, kippen e.a.). Op de kinderboerderij vind je aan de omheining bordjes met achtergrondinformatie over de dieren.
Leeftijd : Alle.
Periode : Altijd

· Boerderijspel
Op de kinderboerderij zijn er vragenlijsten en observatieblaadjes ivm de dieren verkrijgbaar. Niet alleen de natuur of boerderij maar ook taal, rekenen of W.O.
Leeftijd: 5-jarige kleuters t/m 6de leerjaar (€1,50 per boekje)

· ZELFDOELESSEN
Sommige activiteiten kan men ook perfect zelf begeleiden. aan de hand van zelfdoepakketten wordt haarfijn uitgelegd op welke manier u best koekjes of brood bakt met de kinderen. In het brochuurtje staan ook de eindtermen en leerdoelen vermeld. Wij zorgen voor het klaar zetten van de tafels, didactisch materiaal... en zorgen voor eventuele ingrediënten. U mag volledig gebruik maken van het klaslokaal, elk voorzien van een keukentje.
Prijs: € 15 per les/groep (excl. kosten, materiaal en ingrediënten, tarieven: zie achterkant folder). De handleiding is gratis.

De volgende lessen werden uitgewerkt:
· Koekjes bakken (of speculaas)
· Appelsap maken - Leeftijd: 5-jarige kleuters, 1ste, 2de en 3de leerjaar.
· Brood bakken
· Papier maken - Leeftijd 4de, 5de en 6de leerjaar.

· Wandelen in het Nat. Park "Hoge Kempen" met een Ranger.
Een leuke doe-wandeling rond kruiden met als afsluiter het maken van een kruidenbereiding. Een Ranger leert je over wilde kruiden en hun eigenschappen. Nuttige kruiden worden verzameld om daar vervolgens een lekkere bereiding van te maken.

Junior Ranger.
Deze keitoffe activiteit is bestemd voor jongeren met een passie voor natuur, gezonde nieuwsgierigheid en speurdersbloed. De deelnemers worden klaargestoomd tot Junior Ranger. Gewapend met kompas, kaarten en verrekijkers verwerven ze een zekere basiskennis over de natuur in het Nationaal Park.
Leeftijd: 8 tot 12 jaar.
Maximum 50 lln.
Prijs: €50 (korting voor scholen met 20%)
Reserveren via 089/32.28.10

· Natuurspelen te huur:
Bosspel "De schatkist van Boris" en "De ring van Nevellingen. - Gratis

· Flieder fladder met de vlinders mee.
Op een speelse manier worden de kinderen in contact gebracht met de wereld van de vlinders. Hoe ziet een vlinder eruit? Waar leven ze? Hoe is hun ontwikkeling.
Leeftijd: 6de leerjaar.
Periode: mei-juni, enkel voormiddag

· Boerensoep met balletjes.
Welke groenten bestaan er? Hoe zien ze eruit? Welke kleur hebben ze? Met als topper het maken van verse boerensoep met balletjes!!
Leeftijd: 5-jarige kleuters.
Periode: oktober-mei-juni.

3. KABOUTERS OP DE KINDERBOERDERIJ.


3.1. Kaboutertocht : 3 verschillende wandelroutes.
Iedereen, jong of oud, moet eens een bezoekje brengen aan het kabouterhuisje op domein Pietersheim. Dit huisje kadert immers in een leuke kaboutertocht. Het startschot wordt gegeven op de kinderboerderij en ken men een keuze maken uit een korte (3,5km) en lange (5km) route. Nieuw is de mini-route (2,5km) die voor de allerkleinsten geschikt is. Kaboutertjes zorgen voor de bewegwijzering en tussendoor kunnen de kinderen 13 toffe natuuropdrachtjes uitvoeren. Begeleiding vanuit de kinderboerderij is niet nodig waardoor de kaboutertocht ook voor de dagjestoerist een unieke belevenis is. Met een kaboutermuts wordt alles nog echter. Prijs : 4€ per stuk.
Let op : Binnenkort starten de vernieuwingswerken aan de kaboutertocht en zal Kwip het eekhoorn centraal staan binnen deze leuke wandeling. Verder gaan we op zoek naar een ganse kabouterfamilie… Diverse opdrachten laten de kinderen muziek maken, zandafdrukken maken van mutsen, diertjes zoeken, soep maken enz… Ingebruikname : wellicht 1 april 2010
Leeftijd : kleuters en 1ste, 2de, 3de leerjaar lager onderwijs.
Periode : Altijd.

Huur kaboutermutsen: €15 voor 30 mutsen (€0,25 per bijkomende muts)

3.2. KABOUTERSPEL!
Organiseer een kaboutertocht op school of bij jou in de buurt. Op de kinderboerderij kun je 12 kaboutertjes lenen. Die kabouters hebben elk voor de kinderen een opdracht in petto, bvb. zoek 3 soorten bladeren, spring op je eigen schaduw, zing een liedje over de natuur enz… Een speciaal uitgewerkte handleiding geeft meer uitleg. Ideaal voor een feestje of kindernamiddag…
Prijs : 7,50€ per week.

 

4. Kinderboerderij Pietersheim : Uitleencentrum natuur-educatief materiaal.

· Materiaalkisten “water- en bodemonderzoek”.
De materiaalkisten bieden de mogelijkheid om rond bodem en water diverse onderzoekjes op te
zetten door gebruik te maken van eenvoudige technieken en methoden.
Prijs : 5€ per set.

· Heidetassen.
Het Provinciaal Natuurcentrum maakte heidewerkboekjes met bijhorende heidetassen aan, wat
de mogelijkheid biedt om heide-excursies met veldwerkactiviteiten te ondernemen in natuur-
reservaten “De Mechelse Heide” en “De vallei van de Ziepbeek”. Indien U een gids wenst, kunt U
deze aanvragen bij het Provinciaal Natuurcentrum.
Leeftijd : 3de graad L.O. en 1ste graad L.S.
Prijs : 5€ per set.

· Bostassen.
Ook hier biedt het Provinciaal Natuurcentrum de mogelijkheid om zowel bostassen met veld-
studiemateriaal als een volledig uitgewerkt lespakket te ontlenen. In een bos of open terrein kan
men met het materiaal 4 opdrachten uitvoeren rond planten, bodem, bodemdieren en beheer. Ook
het microklimaat komt aan bod.
Prijs : 5€ per set.
Leeftijd : 1ste graad secundair onderwijs.

· Muizenkist.
In deze kist vindt u muizenvalletjes, vindpaaltjes, lokaas en natuurlijk observatieblaadjes want na gevangschap van de toffe diertjes, hoort het terug van de muisjes ook tot de les.
Prijs : 5€
Leeftijd : 3de graad Lager Onderwijs.

PRIJS BEGELEIDING :

· Voor de begeleiding i.v.m. boerderij- en natuureducatie betaalt U 1,90€ per kind met een minimum van 38€ per groep.
(Maximum 25 kinderen per groep)
· Begeleiding i.v.m. boerderij- en natuureducatie is gratis voor de scholen van Lanaken (exclusief de toeslag voor materiaal en ingrediënten).
· Begeleiding door natuurgids : 1,90€ per kind met een minimum van 38€ per groep.
(Maximum 25 kinderen per groep)
· Voor diverse lessen is er een kleine toeslag i.v.m. materiaal en ingrediënten.

 

 

6.Educatieve verjaardagsfeestjes.

Organiseer eens een origineel verjaardagsfeestje voor uw kind. Op de kinderboerderij gaat men verder dan alleen maar wat frietjes eten. U maakt vooraf een keuze uit 4 arrangementjes.

6.1. Boerderijfeest
· De kinderen worden leuk geschminkt.
· Lekkere koekjes bakken…
Zelf het deeg bereiden, deeg kneden, rollen, de oven in en smullen maar…
· Voor de jarige en genodigde kinderen een leuk cadeautje.
· Een kroon hoort daar natuurlijk ook bij.
· Boerderijmenu
Eventueel frietjes, frikandel of vleeskroket, mayo of ketchup, appelmoes , 1 consumptie.
· Ravotten in de speeltuin.


6.2. Kabouterfeest

· De kinderen worden leuk geschminkt.
· Kaboutertocht
Tijdens de wandeling van ongeveer 3,5km passeren de kinderen een kabouterhuisje en moeten ze
een 10-tal kabouteropdrachten oplossen. Natuurlijk hoort daar ook een kaboutermuts bij.
· Voor de jarige en genodigde kinderen een leuk cadeautje.
· Een kroon hoort daar natuurlijk ook bij.
· Boerderijmenu
Eventueel frietjes, frikandel of vleeskroket, mayo of ketchup, appelmoes , 1 consumptie.
· Ravotten in de speeltuin.
(bij slecht weer wordt het kabouterfeest vervangen door het boerderijfeest).


6.3. Indianenfeest

· De kinderen worden leuk geschminkt met knutselen van een indianentulband.
· Verkleedpartij, indianenspel met touwen- en camouflagetocht, sluipspel…
· Voor de jarige en genodigde kinderen een leuk cadeautje.
· Een kroon hoort daar natuurlijk ook bij.
· Boerderijmenu
Eventueel frietjes, frikandel of vleeskroket, mayo of ketchup, appelmoes , 1 consumptie.
· Ravotten in de speeltuin.
(bij slecht weer wordt het indianenfeest vervangen door een knutselfeest).


6.4. Knutselfeest
· De kinderen worden leuk geschminkt.
· Knutselen van bloempotjes, gevuld met brooddeeg. Deegbereiding, kneden, bolletjes rollen, versieren met kruidnagel.
· Voor de jarige en genodigde kinderen een leuk cadeautje.
· Een kroon hoort daar natuurlijk ook bij.
· Boerderijmenu
Eventueel frietjes, frikandel of vleeskroket, mayo of ketchup, appelmoes , 1 consumptie.
· Ravotten in de speeltuin.

Praktisch :
· Tijden :
Zaterdagvoormiddag van 10.00u tot 12.30u (zonder frietjes)
Zaterdagnamiddag van 14.00u tot 16.30u. (met frietjes)
· Begeleiding :
Uw kinderen worden begeleid door bekwame mensen met een pedagogische vorming.
· Leeftijd en aantal kinderen.
De verjaardagsfeestjes zijn geschikt voor kinderen van 4 jaar tot en met 9 jaar. Maximaal 15
kinderen kunnen begeleid worden.
· Reserveer tijdig!!

Prijs :
8,50 € per kind met een minimum van 85€ per groep. (met frietjes)
5,50 € per kind met een minimum van 55 € per groep (zonder frietjes)

VERBLIJFCENTRUM.

De combinatie van natuur, sport en adellijk boerderijleven : Dat is het verblijfcentrum Pietersheim. Voordat u uw wenkbrauwen fronst, dit verdient een verduidelijking. Het verblijfscentrum is immers gelegen op het voormalig prinselijk domein Pietersheim nabij de kinderboerderij en sportcentrum. Het Pietersheimbos daarentegen is een uitloper van het domein.

Sinds mei 2001 kunt u overnachten in ons verblijfscentrum, een vakantiehuis dat ruimte biedt aan 68 personen. Het verblijfcentrum is de ideale mogelijkheid voor een goedkope vakantie waar de nodige luxe niet uit het oog verloren wordt.

1. Indeling van het verblijfcentrum.

- 17 vier-persoons kamers.
- 3 kamers zijn aangepast voor 6 gehandicapten.
- Alle kamers met douche en toilet.
- 2 gezellige polyvalente ruimten.
- professionele groot-keuken.

2. Overnachtingsmogelijkheden.

- Overnachting.
- Kamer + ontbijt.
- Kamer + halfpension
- Kamer + volpension

3. Zelfkook : Een degelijke, professionele groot-keuken kan gehuurd worden aan 68,2€ per dag.

4. Verhuur van volgende materialen.

- geluidsinstallatie met CD-speler.
- Mogelijkheid tot verhuur van tennisveld, atletiekpiste, voetbalveld en visvijver.
- Fit-o-meter gratis.
- Divers natuureducatief didactisch materiaal zoals bodem- en waterkisten, heide- en bostassen, kabouterspel, veldmateriaal Grensmaas, (f)luisterwandelingtas.

6. Tarieven (prijzen per persoon en per overnachting).

· Volwassenen : Vanaf 17,70€
· Kinderen –12 jaar : Vanaf 13,85€
· Kindereren – 6 jaar : Vanaf 12,00€
· Gebruik keuken : 68,20€ per dag.

In deze prijzen zijn inbegrepen :
- Gebruik van lakens.
- Schoonmaak (u verlaat het verblijfcentrum borstelschoon)
- BTW en toeristenbelasting.

INLICHTINGEN EN RESERVATIES.

Het domein en kinderboerderij zijn doorlopend geopend.
Openingsuren secretariaat kinderboerderij :
Dagelijks van 8.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 16.30u. (weekend gesloten)

DOMEIN PIETERSHEIM, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken.
Tel. 089/71.21.20. (voor Nederland : 003289/71.21.20)
Fax. 089/73.17.73 (voor Nederland : 003289/73.17.73)
pietersheim@lanaken.be
www.lanaken.be/pietersheim